СПРАГА: Знання Free donation або добровільні пожертви. Що це?

Free donation або добровільні пожертви. Що це?

Фри донейшн, Free Donation,

Спрага пишається тим, що більшість її онлайн активностей доступні кожному, тому що йдуть у прямому ефірі на сторінці в фб та будь-хто та будь-коли може передивлятися ці відео як в фейсбуці, так й на ютубі Спрага, де ми також розміщуємо ці записи.
Ця доступність інформації про цікаві події, важливу культурологічну складову була покладена у основу філософії Спраги. Більшість часу ми працюємо як волонтери, вкладаючи в наші онлайн активності свій час, знання та ресурси. В нас були, є та будуть безкоштовні лекції, екскурсії та інші онлайн-активності.
Але в рамках наших активностей ми іноді звертаємось до глядачів з проханням про підтримку. Мова йде про так звану форму подяки — «free donation».
Розповімо, що це таке.


У перекладі з англійської «donation» означає пожертвування, добровільну оплату в якості жесту дяки. Донейшен є досить поширеною у всьому світі системою. Важливо те, що сума та взагалі можливість оплати залежить від фінансового статусу донатора, та оцінюється ним самостійно. Така система оплати заснована на довірі між тим, хто жертвує та тим, хто приймає пожертви.
Найпоширенішим прикладом такої системи оплати є вуличні артисти, які не встановлюють ціну за свою творчість, та дякують за будь-яку добровільну оплату від людей, що насолоджуються їх виступом. І при цьому грають для усіх.
В релігії пожертва — це досить поширена форма подяки, також по цьому принципу працюють духовні практики в індуїзмі і буддизмі.

Яка сума прийнятна при «free donation»?

Як можна зрозуміти з формулювання — сума може бути будь-яка, та якщо ви не маєте можливості або бажання підтримувати когось матеріально, ви можете не робити пожертв взагалі. Адже донейшн — це добровільна оплата. Величина внеску залежить тільки від ваших внутрішніх відчуттів, від того, наскільки цінними для Вас є отримані знання або емоції. Після оплати у людини не повинно залишатися почуття, ніби вона залишилася у боргу.
Якщо ви маєте можливість підтримати, але сумніваєтесь, яка сума буде прийнятною, можна використати таку технологію. Подумайте про суму, яка викликає у вас реакцію «круто, дуже цікаво / обов’язково подивлюся» та не обтяжить ваш бюджет. Гроші не повинні бути обмеженням. А після перегляду відео, лекції, або театрального дійства, або виконання музикального твору (в форматі фри донейшен) ви зможете підкоригувати цю суму у бік збільшення (якщо залишитеся в захваті) або у бік зменшення (якщо вам не сподобалось).

Які бувають «free donation»?

Одна майстриня після кожного майстер-класа просто пускає по колу конверт, в який учні скидають стільки грошей, скільки вважають за потрібне. Такі внески анонімні, тож ніхто крім дарителів не знає, хто та скільки грошей поклав.

Екскурсії по Києву. 2023 рік. Розклад найближчих екскурсій в Києві - можливість кожном обрати найцікавіше. Можливість замовити екскурсію в Києву у 2023 році.
Екскурсії по Києву. Значна їх частина відбувається в форматі free donation.

Також фри донейшен – це розміщення карток банків у коментарях під відео з проханням про посильну пожертву.
Зараз зростає популярність краудфандінгового майданчика Patreon, яку в 2013 році заснував американський музикант Джек Конті. Це платформа, де творцям контенту платять за нього користувачі-патрони. Патрони можуть підписуватися на творчість автора, кожен місяць виплачуючи йому певну суму (від $ 1). Крім цього, творці можуть просити у патронів разові виплати на певні цілі (наприклад, підготовку навчального ролика), обіцяти їм різні бонуси: ранній доступ до гри, сесію питань / відповідей і т.д. Patreon отримує з цього комісію. Patreon не є чистою реалізацією принципу фри донейшен, але підтримати улюблених авторів контенту можна на таку невеличку суму, що можна вважати, що це маже безкоштовно.

Куди йдуть гроші «free donation»?

Гроші від донейшену частіше за все йдуть на розвиток проекту, якщо організатори не збирають гроші на щось конкретне. Витрат для будь-якого проекту багато, навіть коли мова йде про онлайн проект, де немає, наприклад, оренди приміщень, але є оплату хостингу, праці технічних спеціалістів та дизайнерів і тд.

Метки:

Оставить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Також рекомендуємо

Прогулянка Києвом: від Володимирської гірки до «палестинського фільтру»Прогулянка Києвом: від Володимирської гірки до «палестинського фільтру»

Михайлівська, Олександрівська, Володимирська…  Важко уявити собі киянина, який би жодного разу не побував на Володимирській гірці. Тут відпочивають, прогулюються, звідси милуються краєвидами, саме тут випускники київських шкіл традиційно зустрічають світанки