СПРАГА: Все,Знання Самонавчання акторству: від розвитку пам’яті до імпровізації

Самонавчання акторству: від розвитку пам’яті до імпровізації

Чи можна навчитися акторській майстерності самотужки? Напевне, багато хто з вас скаже що ні, бо ж не даремно існують всілякі акторські курси та театральні студії, а вища акторська освіта взагалі отримується в спеціалізованих учбових закладах.
Воно то дійсно так, але самостійне регулярне виконання різноманітних спеціалізованих вправ на розвиток пам’яті чи уваги, на вміння бути виразним чи добре імпровізувати на сцені, сприятиме оволодінню акторськими навиками.

Нещодавно «Спрага» публікувала практичні поради для самостійного оволодіння акторською майстерністю. Цього разу продовжимо тему — розглянемо деякі інші корисні вправи.

Вправи для розвитку пам’яті

Для того, щоб запам’ятовувати великі масиви тексту і проговорювати їх зі сцени, артисту необхідно мати відмінну пам’ять. Прийнято вважати, що властивість швидко і назавжди запам’ятовувати будь-яку інформацію — вроджене, як талант. Але нейробіологи, які вивчають реальні властивості і здатності нашого мозку, у відповідь на цей стереотип розсміються і чітко підкреслять, що пам’ять піддається тренуванню так само, як м’язи нашого тіла. Видання СПРАГА.інфо підготувало для Вас кілька найцікавіших тренувань.

1. Фіксуйте деталі в блокноті

Коли йдете кудись гуляти або, скажімо, коли вирушаєте в подорож, візьміть за правило записувати свій маршрут на листочку в кінці прогулянки або поїздки. Якщо у Вас є схильність до малювання, то можна не тільки писати, але й замальовувати дрібні подробиці і деталі, які Ви зустріли на шляху. Поступово, обсяг записів або замальовок буде рости — під час наступних прогулянок чи подорожей Ви будете набагато сильніше концентруватися на тому, що вас оточує.

2. Озирніться довкола

Дорогою на роботу або до учбового закладу навчіться запам’ятовувати по 10-12 явищ, істот або предметів, які сподобалися або, навпаки, не сподобалися Вам найбільше. Наприклад: на асфальті Ви побачили загублену кимось помаду, в автобусі почули як хтось зізнається кому-небудь в коханні, проходячи по набережній побачили смішну маленьку дівчинку в колясці, а у вітрині магазину — величезний льодяник. Коли дійдете до пункту призначення спробуйте перерахувати в голові (без запису!) побачене в правильному порядку.

3. Більше музики!

Попросіть друзів скинути вам кілька музичних треків, де є захоплюючий текст. Послухайте кожен з них і спробуйте вголос переказати сюжет кожної пісні. З першого разу може вийти тільки каша з метафор і плутанина з героями, тому слід переслухати треки ще по два рази і спробувати знову. Якщо виконувати завдання регулярно, то через якийсь час у Вас виробиться своя методика запам’ятовування, яка в майбутньому буде дуже корисною для фіксації ролей.

Вправи на виразність

Процвітає стереотип, що в професійних театральних вузах педагоги дивляться на зовнішні дані людини і його здатність танцювати, співати або читати вірші. Але, насправді, набагато більше в професії цінується здатність заявити про себе. Йдеться про виразність (яскравість) людини, як особистості. Про таких людей, як правило, говорять, що вони вміють «виділитися з натовпу», тобто ефектно подати себе і свої таланти. Багато хто думає, що ця властивість  — вроджен, але насправді її можна прокачувати й досягати дійсно значних ​​результатів.

1. Почніть з погляду.

Одним з ключових прийомів генія бізнесу і технологій XXI століття — Стіва Джобса — був його фірмовий крижаний погляд, який він використовував тільки в крайньому випадку. Якщо партнер або нетямущий працівник не погоджувалися з думкою Джобса, він не кліпаючи фіксував погляд очі-в-очі на співрозмовника і сповільнював мову. Більшість людей, яким довелося випробувати це на собі, говорили, що вже через хвилину їм хотілося погодитися на що завгодно, просто, щоб припинити тиск і міць, що виходила з погляду протягом двох років. Стів методично, протягом декількох років, тренував цей погляд у дзеркалі, перевіряючи враження на собі. Перший контакт між будь-якими людьми або між артистом і аудиторією виникає в момент перетину поглядів. Тому, щоб досягати у взаємодії з публікою потрібного ефекту, Вам необхідно зрозуміти, як саме Вам комфортніше дивитися людині в очі — вкрадливо, пильно, відводити погляд або затримувати, примружуватися або, навпаки, дивитися максимально відкрито і підбадьорливо.

2.10 непростих питань

Візьміть зошит і напишіть десять тем для розмови, які найбільш часто зачіпаються в вашому колі спілкування. Ви знаєте відповідь на кожне з них? Можете відповісти чітко і впевнено, підібрати аргументи і захистити свою думку? Якщо відповідь «так», то напишіть ще 10 питань — тих, на які ви в розмовах не могли б дати таку ж ствердну і швидку відповідь. Питань, які призводять Вас в ступор і змушують щось нерозбірливо і плутано відповідати. Витратьте час і сили, щоб сформулювати на більшість з них відповіді, які зможете дати в разі несподіваної бесіди.

3. Задумайтесь про кумирів

Напевно у вас є люди, які мотивують і надихають бути кращим(ою) і сильнішим(ою). Це можуть бути діячі з абсолютно різних сфер — політики, режисери, винахідники, інженери, бізнесмени і так далі. Напевно, кожен з них по-своєму виразний, тому витратьте час на те, щоб проаналізувати їх біографію і кар’єру. Оберіть по кілька факторів або якостей, які роблять цих людей особливими — це може бути красномовство, критичність або завзятість. Спробуйте «перенести» обрані параметри на себе і тверезо оцініть їх наявність чи відсутність у Вас в реальному житті. Таким чином Ви зрозумієте, чого Вам не вистачає і будете тренувати тільки те, що дійсно необхідно для створення виразного і ефектного образу.

Вправи на концентрацію уваги

Професія актора може здаватися ідеальною, особливо якщо у Вас вийшло досягти затребуваності на в галузі або кіно. Але, ця затребуваність має і іншу сторону, протилежну славі й багатству — наприклад, надзвичайні емоційні навантаження і скажений темп життя. Пам’ятати три-чотири різні ролі, запам’ятовувати графік репетицій, не забувати спати і їсти — все це вимагає хороших навичок концентрації уваги, яку можна і потрібно тренувати.

1. Докопатися до самої суті

Якщо Ви коли-небудь готувалися до іспиту в шаленому режимі, ковтаючи книгу за книгою, то Вам знайоме почуття втечі сенсів прочитаного. Це нормально, адже наша увага під час поспіху перебуває десь на кордоні свідомості і не працює, а спить. Те ж саме може статися з артистом в особливо напружений період гастролей або прем’єр. Щоб мінімізувати шанс потрапити в незручну ситуацію, необхідно щодня вчитися занурюватися в текст усвідомлено, наполегливо шукати і знаходити сенс того, «що ж хотів сказати автор». Виберіть текст, який хотіли б прочитати зі сцени і уявіть, що це ваша довгоочікувана роль. Читайте її вголос перед дзеркалом, розставляючи акценти, вибираючи улюблені і нелюбимі епізоди. Час від часу намагайтеся відкладати лист і репетирувати без нього.

2. Сконцентруйтеся на запахах

Одна з найприємніших вправ в цьому списку пов’язана з ароматами. ЇЇ мета — навчитися концентруватися на чомусь одному, не відволікаючись на непотрібне.
Виберіть чотири-п’ять ароматів, які не викликають у вас відчуття насолоди: вони повинні бути доступні в межах помешкання де Ви практикуватимете дану вправу. Наприклад: запах цитрусових від порізаного апельсина, улюблений кокосовий гель для душу, віск палаючої свічки і свіжозаварена кава. Поставте об’єкти поруч так, щоб аромат кожного з них доносився до ваших рецепторів. Оберіть один із запахів і спробуйте повністю зосередитися на ньому, не помічаючи інші. Ця вправа не найпростіша, зате воно’а має ще й медитативний розслаблюючий ефект.

3. Використовуйте «помідорний час»

Ще одна вправа яку, окрім іншого, часто практикують журналісти, коли їм потрібно написати текст, але натхнення не приходить, а концентрація уваги розсіюється. Вони використовують «помідорний час» — метод в тайм-менеджменті, який запатентував Франческо Чирилло наприкінці 80-х років XX століття. Суть така, що Вам потрібно розподілити час на 25-хвилинні періоди і відстежувати його за допомогою таймера. За кожні 25 хвилин Вам потрібно вирішити одну задачу, яку не можна ні в якому разі перенести за межі обумовленого відрізка часу. Наприклад, прочитати кілька коротких п’єс, зробити розтяжку або написати чіткий і послідовний план на день. Відчуття, що дедлайн наближається дуже стрімко мотивує не відволікатися на дурниці, а підвищувати продуктивність і концентрацію уваги.

Вправи на імпровізацію

Уявіть, що Ви виступаєте на сцені і раптово забуваєте дуже важливу репліку? Момент вимовити її — наближається, але пам’ять підводить вас і до горла підступає паніка. Професійний артист в цій ситуації починає відтягувати момент «Х» за допомогою імпровізації. Він прораховує в голові абстрактні «сюжети відступу», які миттєво ж втілює в життя. Для того, щоб це виходило органічно і не бентежило глядачів в залі, потрібен досвід поведінки в подібних, досить стресових для людської психіки, ситуаціях. Є кілька хороших вправ, які допоможуть Вам цього добитися.

1. Одна історія на двох

Одна з найкращих вправ для розвитку імпровізації. Запропонуйте вашому партнерові сісти напроти Вас і по черзі говорити по одному слову, яке за змістом продовжує попереднє. Набагато легше механіку вправи пояснити на конкретному прикладі:

Ви: Сьогодні
N: Оксана
Ви: купила
N: кілограм
Ви: яблук
N: в супермаркеті
Ви: біля
N: дому

І так далі. Головне в процесі уважно слухати те, що говорить інша людина і швидко реагувати на почуте. Намагайтеся не брати на роздуми більше трьох секунд — щоб азарту і результату було більше, спробуйте грати з підрахунком балів за витрачений час на підбір правильного слова. Уважно стежте за сюжетом, використовуйте більше прикметників і намагайтеся не вводити в діалог більше одного героя. Паралельно можна записувати діалог на диктофон для того щоб потім проаналізувати його.

2. Покажи!

Назва вправи говорить сама за себе. Для її виконання Вам знову буде потрібна допомога друзів. Домовтеся про те, хто дає завдання, а хто їх виконує і приступайте до дії. Наприклад, людина говорить вам «покажи слона», «покажи стілець, у якого відірвалася ніжка», «покажи тріск льоду на річці» і так далі. Чим активніше і реалістичніше ви імпровізуєте, тим більше балів отримуєте за кожну задачу (Ваші друзі в даному випадку виступають в ролі журі).

3. Як поживає ваша дружина (чи чоловік)?

Дивне, але корисне завдання, для якого, як і в попередніх двох випадках, Вам знадобиться допомога друзів. Попросіть партнера заздалегідь продумати кілька абсурднихпитань, які він ніколи б не поставив Вам в реальному житті. Наприклад: «Навіщо ти купив минулого тижня рожеву кавоварку, якщо все життя п’єш чай?» Або «Чому сьогодні вранці Вас забрали в поліцію?». Ви повинні відповідати на питання незважаючи на їхню абсурдність і неправдивість — так буде тренуватися Ваша винахідливість, фантазія і, звичайно, вміння імпровізувати.

У цьому матеріалі «Спрага» підготувала для Вас найкорисніші та найрізноманітніші вправи, щоб ви оволодіти базовими навичками актора – навики які будуть корисними всім і кожному. Адже не даремно Шекспір писав що життя – це театр і всі ми в ньому – актори.
Коли вам захочеться потренувати той чи інший навик, просто звертайтеся до корисних матеріалів СПРАГА-інфо. Головне, не забувайте золоте правило — щоб досягти успіху в обраному фаху, потрібно не тільки старанність, але й регулярність.

Оставить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Також рекомендуємо

Николай Ушаков - СПРАГА.инфо

ЭТОТ НЕЗАБЫВАЕМЫЙ НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВИЧ УШАКОВЭТОТ НЕЗАБЫВАЕМЫЙ НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВИЧ УШАКОВ

Киев и поэзия. Поэзия и Киев.СПРАГА продолжает побликовать архивные материалы об интересных киевлянах, которые творили в отрасли культуры. На сей раз речь пойдёт о поэте и знатоке Киева Николае Николаевиче

Эти милые домашние животные (видео)Эти милые домашние животные (видео)

Домашние животные — такие прекрасные, такие милые. Мы их воспринимаем как полноценных членов семьи. Мы заботимся о них. Мы любим их.Онлайн-активность о домашних животных и о том, как животные сосуществуют

Цирки в Києві: сторінки історіїЦирки в Києві: сторінки історії

З другої половини ХІХ ст. Хрещатицька площа стала головним «цирковим місцем» міста. Інші циркові місця – це заклади «Шато де Флер», Бессарабська площа і пізніше -Троїцька площа.  Успішні циркові підприємці,