Самонавчання акторству. Корисні вправи. Початківцю

тренінг театр

Якщо вам здається, що за грандіозним успіхом вашого улюбленого актора стоїть природний талант і фантастична удача, то ви глибоко помиляєтеся. Швидше за все він витратив тисячі годин, щоб стати кращим, впевненішим, говіркішим, виразнішим. Висока акторська майстерність — це нескінченні репетиції, семінари та тренінги. Які з них найбільш продуктивні і якими практиками можна займатися вдома? У цій статті СПРАГА.інфо спробує відповісти на ці питання.

Вправи на зняття зажимів

Зазвичай, на цьому акцентують увагу в самому початку тренування, тому що заняття на зняття зажимів одночасно розігрівають м’язи знімають психологічні блоки. Завдяки їм людина занурюється в процес, перестає нервувати і починає контролювати власне тіло. Більшість з таких практик зосереджені на розслабленні та знятті напружень, як тілесних, так і психологічних.

Навіщо це потрібно? Якщо Ви коли-небудь бачили, як актриса на сцені непритомніє, то, напевно, у вас виникало питання, чому їй вдається не розбити потилицю або не зламати ключицю. Річ у тім, що завдяки регулярним тренуванням тіло людини що освоює майстерність актора стає пластичним і м’яким, тому під час падіння людина не вдаряється об поверхню, а «сповзає» на неї, не травмуючись.

1. Акторська майстерність — нова йога

Звільніть територію на підлозі і постеліть килимок — підійде будь-який, що не пропускає холод. Ляжте на спину і знайдіть комфортну позицію, тільки не не варто перехрещувати руки і ноги. Закрийте очі, глибоко вдихніть і подумки «обмацайте» своє тіло, а потім розслабте його: почніть зі стопи лівої ноги і поступово піддіймайтеся вище, поки не досягнете голови. Зробити це не так просто, як написано, тому приділіть цій вправі стільки часу, скільки потрібно саме Вам. Механізм вправи нагадує медитацію, тому його можна регулярно робити вранці, відразу після пробудження.

2. Заведіть друга. Уявного

Звучить як абсолютна маячня, правда? Насправді, це дуже цінну пораду для тих, кому складно розкриватися і позбуватися зажимів з будь-ким, навіть із близькими людьми. Якщо Вам складно утримувати постійно перед очима людський образ, то просто сядьте або встаньте перед дзеркалом і спробуйте комунікувати з Вашим віддзеркаленням. Розкажіть абстрактному співрозмовнику те, чим не можете (поки що) поділитися з іншими. Якщо у Вас вийде це зробити, Ви подолаєте словесний бар’єр і діалоги з реальними людьми будуть складатися набагато легше.

3. Танцюйте!

Танці — одне з найбільш «живих» і пластичних мистецтв в історії. Тому, обійти його стороною, якщо Ви дійсно хочете до кінця зняти зажими, не вийде. Поставте таймер на 15 хвилин, встаньте перед дзеркалом і танцюйте без упину. Ви можете рухатися як завгодно, змішуючи різні жанри, сповільнюючись або прискорюючись. Якщо у вас немає психологічного бар’єру перед оточуючими, то Ви можете робити все те ж саме в присутності друзів або рідних. Ця вправа обов’язково дасть результати, якщо повторювати її щодня — вона може стати вашою корисною звичкою і замінити ранкову зарядку.

Вправи на уяву і фантазію

Робота артиста на 50% складається з постійного включення в вигаданий світ — світ, який у «Кайдашевій сім’ї» описав Нечуй-Левицький чи Шекспір у «Гамлеті». Для того, щоб органічно існувати на сцені актор повинен вміти переносити сюжети з літератури в реальне життя. Обійтися в цьому випадку без бурхливої ​​фантазії ніяк не можна, тому тренувати її необхідно.

1. Уявіть що Ви — бухгалтер.

Попросіть друзів написати на листку будь-яку професію, максимально далеку від тієї, якою ви займаєтеся зараз. Подивіться, яка роль вам випала і починайте розповідати про своє життя так, немов ви вже працюєте електриком, перукарем, сучасним художником, дизайнером інтер’єру або екскурсоводом.. Нехай друзі задають вам додаткові складні питання, які будуть постійно «оновлювати» ваше оповідання і деталізувати його.

2. Придумайте авторське кіно.

Цю вправу можна робити поодинці. Уявіть, що вам необхідно через дві години відправити сценарій для зйомки короткометражного фільму. Виберіть тему, опишіть героїв, зав’язку, кульмінацію і розвиток сюжету, запропонуйте уявні декорації або місце дії — можна робити це вголос, а можна на листочку. Повірте, що двох годин вам може не вистачити, настільки захоплюючим виявиться процес. Якщо раптом сюжет здасться вам гідним, то ви можете спробувати його втілити в життя, зігравши його з друзями на уявній театральній сцені та зафіксувавши на камеру смартфона.

До-речі, на СПРАГА.інфо є цікавий матеріал про кінострічки, в яких фігурує старий Київ. Його Ви можете прочитати за цим посиланням.

3. Візьміть в руки ігуану.

Уявну! Уявіть, що у вас на руках сидить якась екзотична тварина, яку категорично не можна відпускати з рук на підлогу. Вона може бути величезним, як кенгуру, може бути колючою, як дикобраз або, м’яким і, одночасно, небезпечним, як кошеня гепарда. Спробуйте найбільш правдоподібно показати втечу тварини з а ваших рук і не забудьте про те, що оглядач має правильно визначити з якою саме твариною вам доводиться взаємодіяти.

Вправи на розвиток уваги

Увага здається дуже раціональним явищем, що залежить від роботи головного мозку, хоча один з найвідоміших практиків і теоретиків театру — Костянтин Станіславський — писав, що на його погляд, увага знаходиться не в голові артиста, а в районі «сонячного сплетіння». Увага необхідна для того, щоб артист вмів правильно обирати з матеріалу найважливіші і кульмінаційні точки, а ще з ходу вловлювати настрій публіки, яка сидить в глядацькій залі. Визначивши негативну реакцію глядача, актор може вплинути на хід вистави в кращу сторону.

1. Подивіться на свою настільну лампу.

Або на будь-який інший предмет, який використовуєте щодня. Поставте його перед собою і, для початку, уважно огляньте його з усіх боків, уявіть, яким він може бути на дотик — слизьким, колючим, подряпаним і так далі. Потім перевірте здогадки на практиці і помацайте річ — так почне працювати Ваша тактильна пам’ять. У фіналі відверніться і спробуйте найбільш повно описати предмет, використовуючи отримані відчуття. Це можна зробити наступного дня, або просто за якийсь тривалий час.

2. Згадайте Цезаря, який умів робити кілька справ одночасно.

Хороший артист повинен вміти те ж саме. Тому спробуйте змоделювати гаступну ситуацію: почніть грати в щахи або шашки, включіть для прослуховування пісню з незнайомими словами і спробуйте час від часу відповідати на повідомлення від друзів. Коли будете тренуватися, запросіть кого-небудь спостерігати за Вашим успіхом і давати зворотний зв’язок. Це дуже важливо, тому що з першого разу зробити ідеально кожну з цих справ, зазвичай, не виходить.

3. Зіграйте в більш складну версію «Крокодила»

Можна умовно назвати вправу “Жабкою”. Для виконання цієї вправи Вам знадобиться допомога близьких людей. Встаньте за півтора метра один від одного і домовтеся про те, що один з вас показує різні рухи, а другий їх повторює. Якщо вам дісталася друга роль, то намагайтеся найбільш чітко і правильно слідувати за пересуваннями і позами партнера.

Вправи для дикції

Пункт, важливість якого пояснювати не потрібно. Очевидно, що для професії артиста чи просто для людини яка проводить масові заходи, потрібна хороша дикція, над якою слід працювати щодня. Тут знову можна звернутися до Станіславського, який говорив, що красива мова повинна бути не просто навичкою, а частиною особистості людини, такою, наче вона була у нього від народження. Це означає, що розмовляти правильно і добре актор повинен не тільки на сцені або знімальному майданчику, а й за чашкою кави з близькою людиною. Причому дикція — це не просто правильна й гучна вимова слів вголос, а й уміння володіти інтонаціями, привернути увагу глядача за допомогою своєї мови. Тренувати дикцію хоч раз в житті доводилося кожному, згадайте хоча б уроки в початковій школі, де вас просили промовляти смішні скоромовки типу наступної:

«Лепетлива лепеча лепече, перепитлива перепеча перепитує. Поки лепетлива лепеча не перелепече, перепитлива перепеча не перепитає…»

Щоправда, для професійної акторської освіти потрібні складніші інструкції, про які ми зараз розповімо.

1. Не бійтеся зламати мову

«Спрага» радить артистам-початківцям починати тренування дикції з вправ по артикуляції. Артикуляція необхідна для того, щоб вміти чітко і правильно вимовляти окремі звуки мови. Можна спробувати вимовляти складні звукові сполучення, які в побутовому житті зустрічаються вкрай рідко. Наприклад: ЛРА, ЛРЯ, ЛРУ, ЛРЮ, ЧРА, ШРА, РЛО, МФО, РЛИ, МФЕ. Для посилення ефекту і швидшого звільнення від зажимів можна робити цю вправу перед дзеркалом.

2. Три різних версії Конституції

Візьміть Конституцію України і оберіть абсолютно будь-який уривок. Ваше завдання — прочитати його кілька разів, психологічно занурюючись в різні умови. Спочатку скажіть текст так, немов Ви зачитує урочистий маніфест, потім так, немов освідчуєтеся в палкому коханні, а наостанок так, немов перед Вами не Конституція, а захоплюючий детектив. Уважно стежте за дикцією — в кожному із запропонованих випадків вона повинна стрімко змінюватися, десь бути м’якшою і пластичнішою, а десь напористою і чіткішою. Для оцінки результатів Вам знадобиться допомога друзів, щоб вони змогли розповісти Вам про помилки і допомогти досягти ідеального звучання кожного уривка.

Це, далеко не всі корисні вправи, які можуть виконувати ті, кому цікаве вивчення акторської сайстерності. «Спрага» продовжить і надалі ділитися з вами цікавинками на дану тему.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: Кілька слів про київський театр ПУКВО