СПРАГА: Все,Знання Корпоративна культура: табу і дозволеності

Корпоративна культура: табу і дозволеності

Корпоративна культура – це дійсно те на що слід зважати і власникам підприємств і рядовим працівникам.

Про роль корпоративної культури компанії в робочому середовищі і в процвітанні бізнесу, зокрема, було сказано чимало. Але, як і раніше, виникають питання стосовно того, на які аспекти слід звернути свою увагу при складанні зводу корпоративних правил.

По-перше, будь-які межі дозволеного або табу з повним описом дій співробітників в тій чи іншій ситуації стосуються типу обраного підприємством спільної діяльності:

  • Індівідуальний. В такому типі, прописаному в корпоративних правилах підприємства, немає місця колективній роботі. Існує чітке розмежування завдань кожного співробітника, у кожного з них свій обсяг роботи і терміни здачі. Іноді такі співробітники спілкуються за допомогою непрямих видів спілкування — телеграм, вайбер, вотсап, скайп, електронна пошта, телефон (тут можуть знадобитися вміння вести ділові переговори по телефону або навички письмового спілкування і знання орфографії на достойному рівні).
  • Послідовний. В цьому випадку корпоративною культурою підприємства передбачається взаємодія колег за принципом «конвеєра», де завдання співробітників спілкуватися з колегою лише в рамках передачі свого «ділянки» роботи.
  • Взаємодія. В процесі роботи працівники активно взаємодіють між собою. Ставляться колективні цілі, відбувається усвідомлення кожним співробітником своєї важливої ролі в отриманні кінцевого результату.
  • Творчий — характерний для компаній і організації, де панує атмосфера творчості, вітаються ініціативи і креатив. Такі відносини схожі з роботою акторів утеатрі або кіно, де в ціні висока акторська майстерність, імпровізація, знаходження оригінальних трактувань і рішень.

Табу і дозволеності, прийнятні в компанії, можуть виражатися і у введенні фірмового одягу або дрес-коду. Фірмовий одяг може сприяти впізнаваності бренду, а чіткий дрес-код – формуванню суспільної думки про серйозність підходу. Часто буває так що на одній ланці в роботі компанії (там де відбувається контакт з потенційними клієнтами) використовується фірмовий брендований одяг, а на іншій (там де вирішуються питання менеджменту) – використовується діловий дрес-код.

У корпоративному зводі фірми часто прописуються свята і традиції. Це можуть бути і зафіксовані вихідні дні на честь святкування ювілею компанії, призначення дат корпоративних вечірок, спільне відвідування культурних подій, обов’язковий або вільний характер відвідування корпоративних змагань і спільного відпочинку в колі колег.

Все це може і, більше того, повинно сприяти зміцненню колективу.

Так, спільне відвідування концертів чи інших мистецьких заходів допомагає працівникам компанії краще пізнати одне одного; відвідування спеціалізованих лекцій і тренінгів сприяє оволодінню новими знаннями і навиками, а спільні походи на екскурсії та поїздки у туристичні подорожі можуть зарядити колектив натхненням на нові звершення.

Трудова етика і система комунікації з клієнтами.

Тут можуть бути заборони на спілкування в робочий час з колегами або заборона на спілкування пересічних службовців з потенційними клієнтами, спілкування з якими дозволено лише відповідальному менеджеру і керівництву.

Тип управління і службова ієрархія.

Ця складова корпоративної культури може бути зафіксована документально. Можуть бути розписані абсолютно всі обов’язки співробітників, включаючи приготування кави начальнику або контроль за наявністю канцтоварів в офісі.

Звичайно в різних компаніях питанню корпоративної культури приділяється різна кількість уваги. Одні компанії до формування корпоративної культури ставляться більш прискіпливо, інші – менш. На одних підприємствах підхід більш ліберальний, а на інших – в фокус береться кожна деталь. Але той факт, що корпоративна культура є важливою складовою для досягнення успіху – це аксіома яка не потребує доведення.

Оставить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Також рекомендуємо

Київ — третє місто імперіїКиїв — третє місто імперії

У ХІХ столітті Київ перетворився на модерне місто, один з форпостів Російської імперії. Позаминуле століття вдихнуло нове життя в Старе місто. Кияни швидко освоюють вільні простори, будують центральну артерію Києва

Повернення до мирного життя: Київ після Другої світової війниПовернення до мирного життя: Київ після Другої світової війни

Перші післявоєнні роки Київ був у повній розрусі. Проте вже на самому початку 50-х років ситуація почала різко змінюватись. Столиця УРСР з кожним днем перетворювалась із суцільних руїн на справжнє

тренінг театр

Самонавчання акторству. Корисні вправи. ПочатківцюСамонавчання акторству. Корисні вправи. Початківцю

Якщо вам здається, що за грандіозним успіхом вашого улюбленого актора стоїть природний талант і фантастична удача, то ви глибоко помиляєтеся. Швидше за все він витратив тисячі годин, щоб стати кращим,