СПРАГА: Все,Знання Емоційний інтелект і акторська майстерність

Емоційний інтелект і акторська майстерність

Якщо ви зараз шукайте або плануєте шукати роботу, то можете зіштовхнутися з ситуацією, коли на співбесіді у вас попросять розповісти про «soft skils» —ті риси характеру, які відкривають вас з людської, а не суто професійної сторони. Безумовно, вже існує величезна кількість компаній, які можуть спробувати допомогти вам ці якості розвинути за допомогою колективних бізнес-тренінгів, лекцій, або індивідуального наставництва.

Парадокс в тому, що багато хто з них пропонує в цьому питанні дуже раціональні рішення. Наприклад, навчають правильно структурувати презентації або логічно вибудовувати бесіду з клієнтом або колегами. Такі методи йдуть врозріз з поняттям «емоційного інтелекту», яке спирається на тонкі інтуїтивні відчуття і сприйняття людиною об’єктивної дійсності.

Як же тоді розвивати необхідні навички правильно? Спробуємо знайти відповідь.

Грати, але у грі бути чесним із собою.

Фундаментальні принципи акторської майстерності дуже схожі на ті принципи, які закладені в поняттях «емоційного інтелекту» і «soft skills». Перед тим, як докладніше розбиратися в переплетеннях і подібності цих двох явищ, ми спробуємо з’ясувати як вивчення акторської майстерності може впливати на розвиток «Soft Skills» і «емоційного інтелекту»

Порівняйте виступу Стіва Джобса і Ілона Маска. Емоційно залучений доповідач, який впевнений в своєму продукті і вміє ділитися цією впевненістю з аудиторією через власну емоційність — свідомо виграє. По-суті, він підкорює аудиторію власною емоційністю, внутрішньою і зовнішньою, впевненістю у своїй позиції, точним розумінням не тільки думки, а й внутрішніх мотивів співрозмовника. Всим цим, насправді, займається і актор (чи той хто налаштуватися на вивчення акторської майстерності). Це абсолютно очевидно навіть людині далекій від цієї сфери. Важливим аспектом у процесі навчання акторській майстерності є також робота з креативністю, сторітеллінгом та глибоке вивчення себе і своєї власної емоційної природи (це, по-суті, базис який є вкрай необхідним).

Які саме якості характеру можна «прокачати» за допомогою акторських тренінгів і як це можна зробити? Розбираємося на трьох прикладах, хоча їх, звичайно, в реальному житті набагато більше.

1. Емпатія.

Почати краще всього з неї — зі здатності співпереживати людині, яка знаходиться поруч і не знецінювати її почуття. Найчастіше емпатія включається у нас тільки по відношенню до близьких друзів, але не до колег, яких ми бачимо щодня. Це може непомітно, але негативно впливати на атмосферу в колективі, де кожен співробітник відчуває себе самотньо і незахищено, навіть сам того не фіксуючи.

Як може допомогти акторська майстерність?

Артистам на сцені постійно доводиться один з одним взаємодіяти, тому їхнє життя не обходиться без постійних вправ на краще пізнання один одного. За тим же принципом, вам, вашим колегам або підлеглим під час навчання акторській майстерності зазвичай пропонуються заняття, під час яких ви будете вчитися розуміти реакції інших людей, передбачати їх емоції та невербальні знаки, передбачати наближення конфліктних ситуацій. А потім, звичайно ж, будете вчитися ці конфліктні ситуації вирішувати.

2. Креативність і уява

У сучасному світі, де багато людських функцій поступово замінюються комп’ютерами і роботами, будь-які креативні здібності і емоційні якості — дорожчають. У 2020 році світові лідери на кшталт «Google» або «Amazon» витрачають величезну кількість грошей на те, щоб розвивати в працівниках креативність, емоційність і нестандартне мислення.

Як може допомогти акторська майстерність?

Артистові, щоб по-справжньому глибоко усвідомити роль, завжди необхідна бурхлива фантазія. Тільки вона може допомогти не просто назвати себе Анною Кареніною або Миколою з «Украденого щастя», але і відтворити навколо себе життя книжкових героїв для повного занурення. Існує величезна кількість перевірених роками методів для розвитку уяви — їх можна застосовувати не тільки для театру чи кіно, але і для бізнесу та повсякденної комунікації.

3. Готовність до публічних виступів

Режим роботи сучасної людини поки ще не перетік повністю в месенджери і це означає, що публічний виступ в тій чи іншій мірі присутній в житті кожного з нас. (навіть якщо зазвичай ви працюєте віддалено). Кожен день ми збираємося на «летючках», вдаємося на зустрічі з партнерами, обговорюємо з колегами завдання, роздаємо доручення підлеглим або, навпаки, звітуємо про зроблене перед начальниками. А ще ми комунікуємо з друзями і знайомими.

Подумайте, наскільки це стресонебезпечно для вас? Калатає у вас серце, коли черга доходить до вашої репліки в робочому процесі або коли вам важливо відстояти власну думку у діалозі з друзями?

Як може допомогти акторська майстерність?

Якщо у відповідь на останні два питання ви кивнули ствердно, то відвідування театральної студії, акторських курсів чи просто самостійне виконання спеціалізованих вправ для комфортного проведення публічних виступів чи органічної присутності на театральній сцені — те що вам потрібно. Вправи з ораторського мистецтва, зняття психологічних зажимів за допомогою методики, розробленої спеціально для починаючих артистів і просто постійний, але комфортний і безболісний для психіки вихід із зони комфорту — все це, допоможе вам відчути себе впевненіше та дасть змогу іншим повірити в те що що говорите ви.

Так чи інакше, але тренування емоційного інтелекту та «soft skils» через дотичність до до акторства — це дійсно те що може бути корисним для кожного з нас. Недаремно говорять що навчання акторській майстерності — це психологія яка винесена у прикладну площину. Коли ми граємо якісь емоції – ми звільняємося від того що могло нас тримати роками, ми стаємо більш вільними, сильними, ми починаємо творити, проживаючи і відчуваючи кожну емоцію.

Гра. Навчання. Життя.

Читайте також:

Самонавчання акторству. Корисні вправи. Початківцю
Самонавчання акторству: від розвитку пам’яті до імпровізації
Корпоративна культура: табу і дозволеності.

Оставить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Також рекомендуємо

Андрей Гонаков: Поездка в Киев – мечты и реальностьАндрей Гонаков: Поездка в Киев – мечты и реальность

Он мечтал провести выходные в Киеве так, чтобы это запомнилось на всю жизнь. Реальность же всячески противостояла его мечтаниям. Жил он в маленьком селе недалеко от украинско-польской границы. В Киев

Андреевская церковь в Киеве: история и легендыАндреевская церковь в Киеве: история и легенды

Эта церковь является, пожалуй, самой загадочной во всём Киеве. От этой церкви начинаются многие экскурсии Киев наших дней сложно представить без Андреевской церкви. Возведена Андреевская церковь в середине XVII столетия