СПРАГА: Все,Знання,Про Київ Контрактова площа в Києві: історичний екскурс

Контрактова площа в Києві: історичний екскурс

Від прадавніх часів до сьогодення

Контрактова площа — це без перебільшення серце Подолу, але перед тим як перейти до «серця», спочатку слід дослідити весь організм.

З давен Поділ був густонаселеним ремісницьким і торгівельним районом Києва. Там розташовувалися великі ремісничі квартали (Гончари, Кожум’яки, Дегтярі), заїздні двори, броварні. Центром Подолу було Торжище, де кипіла бурхлива торгівля, та влаштовувалися зібрання київських й заїжджих купців. Межа Подолу в старі часи проходила сучасними вулицями Верхній вал та Ніжний Вал. Все що було ближче до сучасної станції метро Тараса Шевченка – то вже був не зовсім Поділ.

У XII сторіччі на Торжищі височів кам’яний храм Успіння Богородиці Пирогової. Пізніше на цьому місці було побудовано Соборно-Успенську церкву, зруйновану в 1930-х роках XX сторіччя за наказом радянської влади.

Ті, хто ходить на екскурсії по Києву, напевно знають що про стародавній Поділ багато чого стало відомо під час будівництва метрополітену. У 1972 році під час земних робіт на станції метро «Червона площа» («Контрактова площа») були виявлені залишки житлових будівель древніх мешканців цієї місцевості.

Перед метробудівниками постала не просто задача — прокласти підземну трасу метро і не зруйнувати стару забудову.

Художники Ю. В. Кисличенко і І. Г. Левицька, архітектори проекту Б. І. Приймак, Ф. М. Заремба, І. Л. Масленків зробили все можливе, щоб їх детище гармонічно співіснувало з тим, що вціліло після II світової війни.

Контракттова площа в Києві. Старе фото.

17 грудня 1976 року станція метро «Червона площа» (сьогоднішня «Контрактова площа) була введена в експлуатацію. Вона має розгалуджену мережу подземних переходів, які виходять на вулиці Верхній і Нижній Вал та безпосередньо на Контрактову площу.

Широка підземна платформа вдало вписана в сьогодення цієї місцевості.

Контрактова площа — одне з найцікавіших місць Киева. У XV сторіччі вона називалася Ринковою. Тридцатиметрова ратуша з годинником у вигляді мідної скульптури покровителя Києва — архангела Михаїла. Поруч була мідна фігура богині Феміди з терезами Правосуддя. Обидві скульптури серйозно постраждали під час пожежі на Подолі в 1811 році і збереглися сьогодні лише у вигляді споминів.
Наразі мало хто згадує про цю цікаву будівлю (знають про неї хіба що ті хто час від часу відвідує екскурсії по Києву).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Едуард Брабець і Київ

У XVI-XIX ст. на Контрактовій площі був сформований комплекс будівель Братского Богоявленского монастиря. Початок у цій справі було закладено киянкою Єлізаветою Гулевічівною — дружиною маршала С. Лозки. У 1615 році вона подарувала київському братові свою землю і будинок, де влаштували школу і Братський монастир.
Гетман Петро Конашевич-Сагайдачний, що вступив у Братство запорозьким військовим, виддав значні кошти на розвиток Школи, яка в 1632 році об’єдналася з школою Печерського монастиря. Так, по-суті, з’явилася Києво-Могилянська колегія, одним з фундаторів якої став митрополит Петро Могила. Колегія почала свою роботу в 1633 році. Вона стала привілейованим учбовим закладом та мала самоуправління — так, як велося у вищих навчальних закладах.

***
Складно перелічити імена всіх видатних людей, які були дотичні до цього «храму наук», названого Академією в 1701 році. Тут вчився український філософ Г. С. Сковорода — той самий якого «світ ловив та не спіймав». Його пам’ятник сьогодні є своєрідним символом сучасної Контрактової площі.
Біля нього часто збирається творча молодь. Від пам’ятника Григорію Сковороді часто стартують екскурсії по Києву.
У цьому невеличкому сквері посеред Контрактової площі в 1976 році Григорій Савич з ініціативи іменитих архітекторів Кавалеридзе та архітектора Гнезділова.


Вчились у Могилянці українські гетьмани І. Виговський, П. Орлик (автор першої Конституції), І. Мазепа, з ініціативи та за сприяння якого, в XVII сторіччі було побудовано Богоявленський собор (зруйновано в 1930 р.).
Випускник Академії, видатний київський архітектор І. Г. Григорович-Барський побудував Покровську та Набережно-Нікольську церкви, дзвінницю Кирилівського монастиря (яка також не дожила до наших днів). Відомість Івану Григоровичу приніс фонтан «Самсон», зруйнований в 1935-му році. Після його побудови в 1749 р. архітектор отримав багато замовлень на будівництво різноманітних об’єктів по всьому Києву.
Подейкують про те що кожного року, 1 (14) серпня, в день святих Маковеїв, по закінченню літургії в церкві Успіння Пресвятої Богородиці, духовенство і паства з хрестами хоругвами йшли до цього самого фонтану і святили в ньому воду. Церемонія супроводжувалася співами молитов, дзвонами з усіх звіниц, що розташовувалися неподалік, ударами в литаври. Хресна хода проходила навколо Гостиного двору і завершувалися біля Контрактового Дому.
У звичайних ж дні сотні богомольців, стомившись після богослужінь відпочивали біля фонтану «Самсон». А ще існувало повір’я, що той, хто тричі вип’є воду із джерела, зрозуміє мудрість і силу Самсона, а головне – обов’язково рано чи пізно посиляться на Подолі.

На початок XIX сторіччя формування Контрактової площі в цілому завершилось. Але 9 липня 1811 року дзвін дзвінниці Воскресенського храму сповістив про велику пожежу на Житньому ринку. За кілька хвилин вже лунає дзвін чи не з усіх подільських церков. Втрати від полум’я були величезними. Після цієї катастрофи Поділ довелося відбудовувати заново — за «регулярним» планом.

Багато славетних подій пов’язано з новим Контрактовим домом, побудованим в 1817 році за проектом англійського архетектора І. Гесте за участю київського міського архітектора А. І. Меленського. Знамениті київські контракти, які проводились зазвичай у другій половині січня, були дуже відомі далеко за межами Києва
На ярмарках не тільки вкладалися домовленості про купівлі-продажу, але й користувались для найрізноманітніших цілей. Контрактовий будинок виконував також роль купецького клубу. Там проходили бали, маскаради, концерти. Контракти відвідували в різні роки Т. Шевченко, М. Гоголь, А. Пушкин, Оноре де Бальзак, висупали угорський піаніст і диригент Ф. Ліст, італійська опера, балети Мадрида й Варшави.

Контрактовий дім і по сьогодні стоїть окремо, головним фасадом — на площу. Наразі в ньому розміщується Українська міжбанківська валютна біржа.

У 1970-1990-х роках на Контрактовій площі проводилися великі реставраційні роботи. Відтак, були відреставровані Контрактовий дім, Гостинний двір, фонтан «Самсон», верхня частина дзвінниці Катерининського монастиря, заснованого ще у XVIII сторіччі грецькими колоністами, Києво-Могилянська академія, церква Успіння Богородиці Пирогощі.

І кияни і гості столиці полюбляють бувати на Контрактовій площі, адже там панує неповторний, ні на що не схожий, дух старого Подолу з його храмами і стародавніми будівлями, які пережили не одну епоху. Недаремно екскурсії по Києву часто починаються саме з Контрактової площі.

Оставить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Також рекомендуємо

Хто така Олена Бердяєва

Хто така Олена Бердяєва?Хто така Олена Бердяєва?

Людям, які полюбляють відвідувати авторські екскурсії в Києві, напевне хоча б раз доводилось щось чути про Олену Бердяєву. Для широкого ж загалу це зовсім невідоме ім’я. Відоме прізвище. Невідоме ім’я.

…И в мутных стеклах видеть гжель…И в мутных стеклах видеть гжель

Во сне незнакомая девушка несколько раз спросила меня:«Кто ты?» Я в голове попыталась сформулировать ответ, и вышло четверостишие: Я обожаю каламбуры,Мехенди розовым ежей,Разрывный код любой культурыИ в мутных стеклах видеть