СПРАГА: Знання,Подорожі,Про Київ Адміністративний поділ Києва. Історичний екскурс

Адміністративний поділ Києва. Історичний екскурс

Київ. Путівник

Одним з маловивчених питань є історія адміністративно-територіального поділу Києва. Поширеною є думка, що районний поділ Києва і, взагалі, перший адміністративний поділ Києва відбувся лише у 1921 році!. Однак, це не відповідає дійсності, оскільки, за даними 1810 року, місто вже й тоді поділялося на чотири частини: 1) Печерську з передмістям Звіринець, 2) Старо-Київську, 3) першу половину Подолу, 4) другу половину Подолу з урочищем Юрковиця, слободою Плоське, передмістями Приорка, Куренівка і Сирець.

У 1833-34 рр. згідно з наказом Миколи I Київ поділено на шість поліцейських частин, кількість яких з часом збільшилась до десяти. Такий поділ існував до 1917 р., коли десять дільниць були перейменовані в десять районів під тими ж назвами, як нам здавься, без структурних змін.

Разом з тим, у 1917 р. існував поділ Києва на райони РСДРП, а у 1920-21 рр. – на 19 міліцейських районів». Проте ці райони не були адміністративно-територіальними одиницями.

В перших радянських виборах у лютому 1918 р. брали участь мешканці восьми київських районів. 

Новий адміністративно-територіальний поділ Києва на райони відбувся під час гетьманської влади у серпні 1918 р. 

15 серпня міська Управа одержала офіційний документ за вхідним № 3613, де був поділ міста на 17 районів, що входили до Київського градоначальства, а саме: Старокиївський, Володимирський, Львівський, Лук’янівський, Бульварний, Либідьський, Новостроєнський, Двірцевий, Печерський, Подільський, Плоський, Шулявський, Солом’янський, Куренівський, Святошинський, Деміївський, Слобідський. В документі вказано також межі кожного району. 

Межі міста охоплювали територію від Горенки через Дніпро, Дарницю, Залізничний міст, Теличку, р. Либідь, Голосіївську пущу, включаючи Мишоловку й хутір «Червоний трактир», до Жулян, включаючи Братську, Софіївську і Петропавлівську Борщагівки, а також Катерининські дачі, до Білич, Святошина і до Горенки.

Ще один поділ Києва відбувся вже за радянської влади у березні 1919 р. При цьому головним принципом було питання забезпечення продовольством. Місто поділили на 25 одиниць-комун з власними адміністративними та продовольчими органами – комунальними комітетами. 

Новий районний поділ міста відбувся у 1920 р. З газетних повідомлень випливає, що у квітні 1920 р. в місті існувало понад десять районів: Міський, Печерський, Шулявський, Бульварний, Залізничний, Подільський, Лук’янівський та ін. А наприкінці 1920 р. їх кількість зменшилась. В умовах громадянської війни та господарської розрухи влада йшла на будь-які скорочення витрат, і тому кількість районів і адміністративно-управлінського апарату скорочувалася. У 1921 р. Київ увійшов розподіленим на шість значно укрупнених районів: Печерський, Подільський (із Куренівським підрайоном), Солом’янський, Шулявський (із Святошинським підрайоном), Деміївський, Слобідський. 

Отже про початок адміністративного поділу Києва тільки у 1921 р. мова не може йти. І взагалі, звідки йдуть ці помилкові відомості? Мабуть, з «Ззнциклопедического справочника Киева» (К., 1986), де на сторінках 201, 401, 479, 489 зазначається, що райони у Києві виникли у 1921 р… А що ж відбувалося у місті в 1921 р.? 

Після виборів Київської міськради (травень 1921 р.) влітку цього ж року відбулися вибори шести райрад і райвиконкомів. Тепер треба було чітко розмежувати територію укрупнених районів; з цього приводу між райвиконкомами виникли суперечки, бо старі межі районів, звичайно, не співпадали з новими. Цими питаннями займалася Адміністративно-територіальна комісія при Губвиконкомі. 18 листопада 1921 р. її рішення щодо встановлення між усіма районами меж було стверджено Малою президією Губвиконкому. А 23 листопада Мала президія вирішила ще одну суперечку між двома районами: Кадетський гай залишила за Шулявським районом, а Галицький базар поділила між Солом’янським і Шулявським районами. Ці постанови набували чинності з 1 січня 1922 р. 

Отже, наприкінці 1921 р. території деяких районів Квизначились так: 

Солом’янський район. 

Від межі міста по залізниці, уздовж Кадетського гаю, через запасні залізничні шляхи, до вулиці Дьякова, до Галицького базару, по проїжджій частині базару до вулиці Нероновича (колишня Бульварно-Кудрявська), по вул. Нероновича до Сінного базару, по В. Підвальній, Свердлова до Пушкінської, по ній до Червоноармійської, до вул. Зарудного (Поліцейської), до Києва-Товарного й по старій межі. 

Подільський район. 

Від Сінного базару по вулиці Львівській до Глибочиці, від неї по Татарській, Підгірній, Половецькій, Нагорній і Макарівській, включаючи Реп’яхів яр, включаючи Єврейську лікарню, до межі єврейського кладовища, по його межі й межі православного кладовища, до шляху на Сирець, по ньому до дачі «Стрільбище», поряд із залізобетонним стовпом і новим шляхом Київ – Гостомель, далі по старій межі. 

Шулявський район.

Межа Шулявського району була західною межею міста, Звичайно, кількість районів, як і їх межі, не були сталими, постійними, вони весь час змінювались. В 1922—1925 рр. у місті було п’ять районів, в 1927 р. – сім, а в 1932 р. – чотири. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пам`ятник Шевченку прагнув з’явитися і таки з’явився в Києві

З часом в управлінських структурах міста відбулися суттєві зміни. В липні 1922 р. міськрада ліквідувала райради і райвиконкоми, що існували лише один рік. Депутати райрад були влаштовані до складу міськради, а робітників райвиконкомів направили на посилення роботи райміліції. Причини такого рішення роз’яснила газета «Пролетарская правда» (орган Київського губкому КП(б)У). По-перше, за один рік апарат райвиконкомів так збільшився, що утримувати 90 чиновників стало непосильним для міського бюджету (в умовах голоду 1921-1922 рр. коли необхідно було вкрай скоротити витрати). По-друге, висування й залучення робітничих мас до справ радянського будівництва зійшло нанівець. Ради залучали до роботи одиниці, а не висували майже нікого, відвідування їхніх засідань було також незначним. Таким чином, 12 років (1922—1934 рр.) у Києві не існувало ні райрад, ні райвиконкомів, уся влада була зосереджена у міськраді. 

У зв’язку з переведенням столиці із Харкова до Києва, Київська міськрада 11 березня 1934 р. постановила утворити чотири райони Києва:

  • Ленінський
  • Сталінський
  • Петрівський
  • Жовтневий

Поділ Києва на райони був здійснений шляхом виборів 1934 р. Що стосується райвиконкомів, то така назва і така структура знову з’явилася лише після грудневих виборів 1939 р. (фактично з січня 1940 р.). До цього часу адміністративні функції виконкомів виконували так звані орг. комітети чи президії райрад. 

Таким чином, наша невелика розвідка свідчить, що ніякого заснування чи виникнення районів у 1921 р. не було, це відбулося кількома роками раніше. 

СПРАГА РЕКОМЕНДУЄ: Найкращі екскурсії Києвом і подорожі Україною.

Оставить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Також рекомендуємо

Київ. Ярославів Вал, 12. Посольство республіки Польща

Ярославів Вал, 12 в Києві (посольство республіки Польща)Ярославів Вал, 12 в Києві (посольство республіки Польща)

Будинок Посольства Республіки Польща споруджено 1975 року за проектом архітектора Г. Ф. Добровольської для консульства ПНР y Києві. Після здобуття Україною незалежності тут спадкоємно розмістилося вже польське посольство, і невдовзі

Подобные пейзажи вы увидите, если придете на экскурсии по Киеву

Почему Киев не стал столицей Российской империи?Почему Киев не стал столицей Российской империи?

Сколько не изучаешь город, всегда поражаешься какой-то его еще нераскрытой сокровенностью, находишь что-то новое, неожиданное, ошеломляющее. И не перестаешь удивляться. Впрочем, так и должно быть! На то он и Киев!

…И в мутных стеклах видеть гжель…И в мутных стеклах видеть гжель

Во сне незнакомая девушка несколько раз спросила меня:«Кто ты?» Я в голове попыталась сформулировать ответ, и вышло четверостишие: Я обожаю каламбуры,Мехенди розовым ежей,Разрывный код любой культурыИ в мутных стеклах видеть