СПРАГА: Знання,Про Київ «Святий» лікар Феофіл Яновський (Андріївский узвіз, 17)

«Святий» лікар Феофіл Яновський (Андріївский узвіз, 17)

Біля підніжжя Замка Річарда на Андріївському узвозі в Києві стоїть невеликий будиночок за № 17. Тут розпочинав лікарську практику знаменитий київський лікар Феофіл Гаврилович Яновський (1860-1928).  

«Замок Річарда» (ліворуч) та будинок у якому приймав пацієнтів київський «святий доктор» Яновський (праворуч)

Мешканці Києва називали Феофіла Японського «святим лікарем» за виняткову людяність, доброту та самовідданість.  За 45 років своєї лікарської практики жодній людині він не сказав «ні», жодного разу не відмовився допомогти.  Величезна практика і клінічний досвід, глибинні знання фізіології, патологічної анатомії, бактеріології та туберкульозу робили доктора Яновського справді унікальним фахівцем.  Серед його пацієнтів були відомі діячі культури: Михайло Старицький, Леся Українка, Іван Карпенко-Карій, Марія Заньковецька, Володимир Короленко та багато інших.  Для Феофіла Гавриловича не мало значення, чи належить хворий до заможних людей чи бідний як церковна миша.  Багатьом він не лише надавав безкоштовну лікарську допомогу, а й залишав певну суму для придбання ліків.  Буквально весь Київ знав про доктора Яновського.

Будинок за адресою Андріївський узвіз, 17.
В цьому будинку у свій чвс була прийомна «святого» лікаря Феофіла Яновського.

Випадкове пограбування

Розповідають такий курйоз, що одного разу в лихі роки громадянської війни Яновського, який повертався з нічного чергування, зупинила та пограбувала зграя нальотчиків.  Серед вкраденого були рецептурні бланки та лікарський штамп.

Мабуть, не випадково, наступного ранку вкрадені речі були повернуті всіма улюбленому і відомому лікареві разом із записочкою, в якій голова банди вибачався за завдані неприємності.

Зустріч з померлою

 З ім’ям доктора Яновського пов’язані й неймовірні події.  Він розповідав своєму учневі, як одного ранку, ще до прийому, до нього звернулася юна гімназистка, одягнена в коричневу сукню з білою пелеринкою.  Вона благала лікаря заїхати до хворої матері.  Феофіл Гаврилович погодився і, закінчивши справи, увечері вирушив на адресу в один із глухих куточків Подолу.  Знайшовши будинок, Лікар пройшов через невеликий садок і постукав у квартиру.  Двері були не зачинені.  У дальній кімнаті лежала хвора жінка, яка обурено спитала, що йому треба і навіщо її турбують?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андріївська церква в Києві: історія та легенди

 Над ліжком висів портрет дівчини в тій самій сукні, в якій вона вранці приходила до Феофіла Гавриловича.  Лікар пояснив причину візиту, на що мати дівчини йому відповіла: «Цього не може бути, вона померла рівно рік тому».  Але не вірити поважному та глибоко віруючому професору немає жодних причин.

«Яновщина» та полковник Коновалець

Академік Сергій Єфремов у 1928 році записав у своєму щоденнику: «Коли його при кінці 1918 року арештував Коновалець, то я особисто поговорив із Симоном Васильовичем (Петлюрою) і його випущено зараз… Не любили лікарі-професіонали Яновського і муляв він їм очі своєю безкорисною гуманною вдачею.  Один якийсь лікар сказав: «Е, Яновщина!», але так бракує її звичайним сухим формалістам від медицини… Хороші люди вмирають, а гаспидський бур’ян розкориняється і глушить усе навкруги…»

Яновський Феофіл Гаврилович - "святий лікар" з Києва
Феофіл Яновський. Архівне фото.

Багато людей. Багато лілій.

 Смерть Яновського стала трагедією для міста.  Траурна процесія, як згадували очевидці, була настільки величезною, що коли труну з тілом «святого лікаря» вносили у ворота Лук’янівського цвинтаря, а хвіст процесії лише виходив із двору будинку, в якому він жив.
Кияни ж, які поспішали щоб провести в останню путь Феофіла Гавриловича Яновського, скупили всі лілії (улюблені квіти доктора)  і принесли їх до труни, щоб віддати данину пам’яті великому лікареві.

Екскурсії Києвом від СПРАГА.інфо: дізнайтеся ще більше цікавого про історію та легенди Києва

Оставить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Також рекомендуємо

Октябрьский дворец в Киеве (бывший институт благородных девиц). Гравюра 1960 года

Институт благородных девиц в КиевеИнститут благородных девиц в Киеве

Островок Руссо над Крещатиком В те времена, когда Крещатик только начинал свою историю и застраивался первыми усадьбами, над огромной, еще пустой Крещатицкой площадью (теперь Майдан Незалежности) высился белый трехэтажный дом

Белая Церковь. Виртуальная экскурсия в старый городБелая Церковь. Виртуальная экскурсия в старый город

Центр старой Белой Церкви разрушен во время Второй мировой войны практически полностью. 95% имеющих ценность исторических сооружений было стерто с лица земли. То, как выглядел центр Белой Церкви в былые

Экскурсии по Киеву, лекции в Киеве, киевские истории, театр, тренинги, концерты, афиша мероприятий Киев. Екскурсії по Києву, квартирники, лекції в Києві, івенти Київ

Катя Клюєва: А навесні вони спливаютьКатя Клюєва: А навесні вони спливають

На річці Осені почався льодохід. «Припливуть сьогодні, — тоскно сказала тітка Наталя, поглядаючи на розкриту після довгої зими річку. — І звідки ця капость тільки береться навесні? Добре, хоч сонце